page-header-img

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia – totta vai tarua

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia – totta vai tarua

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian myytit


Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on lyhytterapian muoto, joka keskittyy ongelmien sijasta ratkaisuihin ja asiakkaan vahvuuksiin. Koska menetelmä eroaa perinteisistä terapioista, siihen liittyy joitakin yleisiä uskomuksia. Tässä muutamia niistä ja niiden oikaisut:

  1. ”Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on pinnallista ja nopeaa laastarointia”

    Totuus: Vaikka ratkaisukeskeinen lyhytterapia on lyhytterapian muoto ja sen istuntojen määrä voi olla rajattu, se ei ole pinnallista. Terapia pyrkii auttamaan asiakasta löytämään voimavarojaan ja suuntaamaan huomionsa tulevaisuuteen konkreettisten ja henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Lyhyys ei tarkoita, että käsiteltäisiin vain pintapuolisia asioita.

  2. ”Terapia jättää huomiotta ongelmat ja vaikeudet”

    Totuus: Ratkaisukeskeinen lyhytterapia ei sivuuta asiakkaan ongelmia, vaan lähestyy niitä eri näkökulmasta. Sen sijaan, että keskityttäisiin ongelmien analysointiin ja taustojen selvittämiseen, terapia keskittyy siihen, mikä auttaa asiakasta löytämään ratkaisuja ja etenemään elämässään. Asiakkaan ongelmat otetaan huomioon, mutta pääpaino on voimavaroissa ja käytännön keinoissa jotka tuovat muutosta.

  3. ”Menetelmä on liian yksinkertainen syvällisten ongelmien käsittelyyn”

    Totuus: Ratkaisukeskeisellä lyhytterapialla voidaan auttaa monenlaisten ongelmien, myös syvällisten ja pitkäkestoisten käsittelyssä. Se perustuu tieteelliseen tutkimukseen ja on osoittautunut toimivaksi useissa erilaisissa asiakastilanteissa. Terapian yksinkertainen rakenne voi antaa vaikutelman helppoudesta, mutta taustalla on monivaiheinen ja vahvasti strukturoitu prosessi.

  4. ”Ratkaisukeskeinen terapia on pelkkää positiivista ajattelua”

    Totuus: Ratkaisukeskeinen lyhytterapia ei ole vain positiivisten asioiden korostamista. Siinä pyritään tunnistamaan realistisia ja konkreettisia keinoja, joiden avulla asiakas voi saavuttaa haluamiaan muutoksia. Terapeutti auttaa asiakasta rakentamaan ymmärrystä siitä, mitä hän jo osaa ja miten näitä taitoja voisi hyödyntää tilanteen parantamiseksi.

  5. ”Ratkaisukeskeinen terapia ei sovi pitkäaikaiseen hoitoon”

    Totuus: Ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa käytetään yleensä lyhyinä jaksoina mutta menetelmä voi toimia myös pidemmissä terapiasuhteissa ja asiakkaat voivat palata siihen myöhemmin jos se tukee heidän elämäntilannettaan.

  6. ”Terapeutin rooli on vähäinen tai passiivinen”

    Totuus: Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti on aktiivinen auttaja, joka kysymyksillä ja reflektioilla ohjaa asiakasta löytämään omat vahvuutensa ja resurssinsa. Terapeutti käyttää tarkkaan valittuja kysymyksiä ja tekniikoita, jotka auttavat asiakasta näkemään uusia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja tilanteessaan. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on tehokas, asiakaslähtöinen ja tavoitteellinen
    menetelmä joka perustuu luottamukseen asiakkaan omiin kykyihin ja voimavaroihin.


Kuinka tehokasta lyhytterapia on?


Lue lisää ratkaisukeskeisen terapian tehokuudesta ja hyödyistä täältä.


Varaa aika


Varaa aikasi tästä: https://booksalon.fi/tmi-susanna-ihalainen ja aloitetaan yhdessä matkasi kohti tasapainoisempaa ja onnellisempaa elämää.